google.com, pub-9162193106909383, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Koiramme

Koirat ovat ihmisen parhaita ystäviä. Ne ovat uskollisia, älykkäitä ja leikkisiä eläimiä, jotka tuovat iloa ja seuraa monille ihmisille. Koiria on monia eri rotuja, jotka eroavat toisistaan ulkonäöltään, luonteeltaan ja tarpeiltaan. Koiran hankkiminen on iso päätös, joka vaatii vastuuta ja sitoutumista. Koiralle pitää tarjota riittävästi ruokaa, vettä, liikuntaa, huolenpitoa ja rakkautta. Koiran kanssa voi harrastaa monia eri lajeja, kuten agilitya, tokoa, metsästystä tai pelastuskoiratoimintaa. Koirat ovat myös hyödyllisiä työeläimiä esimerkiksi poliisille, armeijalle tai sokeille. Koirat ovat ihmiskunnan vanhimpia eläinkumppaneita, ja niiden historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.

Tässä hieman tietoa Coton de Tulear koirista. 
Lainattu wikipediasta.

Sani Coton De Tulear
Coton de Tulear

on kääpiökokoinen koira, joka kuuluu FCI:n seurakoiraryhmään. 

Alkuperämaa: Madagaskar 

Elinikä: n. 8-15 vuotta (voi jopa elää 20 vuotta)

Ulkonäkö

Coton de tuléarin tavaramerkki on pitkä ja puuvillamaisen pehmeä erittäin runsas turkki, jossa ei ole aluskarvaa.

Aluskarvan puuttumisen vuoksi koira ei välttämättä aiheuta suuria oireita allergikoille. Turkin pääväri on valkoinen, mutta pennuilla ja nuorilla koirilla saattaa esiintyä tummempia merkkejä, jotka kuitenkin haalistuvat tai katoavat kokonaan koiran aikuistuessa. Turkki kasvaa pitkäksi ja vaatii paljon hoitoa. Coton de tuléarin pentukarva on pehmeää, mutta karvan laatu vaihtuu noin 7–8 kuukauden iässä. Jo pentuna on hyvä totutella turkinhoitoon. Coton de tuléarin paino on välillä 3,5 ja 6 kilogrammaa ja säkäkorkeus on 23–28 cm. Coton de tuléarin pituus on korkeutta pidempi.

Aku Coton De Tulear
Alkuperä

Coton de tuléarin alkuperää ei tarkkaan tunneta, mutta ilmeisesti ne periytyvät lyhytkarvaisista bichon tenerif -koirista, jotka rantautuivat espanjalaisten laivojen mukana Madagaskarin saarelle 1600-luvulla ja risteytyivät sittemmin myös paikallisten koirien kanssa.

Rotu on siis syntynyt osittain tahattomasti, vaikka sitä on myöhemmin toki systemaattisesti jalostettu. Puolivilleistä koirista kesytettiin Madagaskarilla paikallisen yläluokan seurakoiria. 1900-luvulle asti tavalliset ihmiset eivät saaneet omistaa ollenkaan coton de tuléareja.

Eurooppaan rotu tuli ranskalaisten mukana. FCI hyväksyi rodun vuonna 1971. Kanta eri Euroopan maissa pohjautuu melko suurelta osin samoihin koiriin: Useimpien linjojen esi-isinä ovat James ja Okazaki-Pong, jotka molemmat ovat TI –coton de tuléareja eli niiden vanhempien nimiä ei ole tiedossa tai vanhemmat ei ole rotuun otettuja.

Suomeen ensimmäiset coton de tuléarit (narttu Jolly Little Fellows Blanca Bonita ja uros Jacky of Woodland Cottage) tulivat vuonna 1989. Ensimmäinen pentue Suomessa syntyi Kin-Sei-kenneliin 3. toukokuuta 1990 ja samana vuonna rekisteröitiin myös kaksi muuta pentuetta.

Koiria on tuotu Suomeen muun muassa BelgiastaSaksastaRanskastaHollannista ja muutamia myös Yhdysvalloista. Suomeen on tuotu kaksi koiraa suoraan Madagaskarilta (Lamba de la Case Creole (* 5.5.1995, † 16.7.2010 Kangasalla) ja Moumoute de la Case Creole).

Rotu on Suomessa vielä melko uusi, mutta viime vuosina sen suosio on kasvanut paljon. Coton de tuléareja on rekisteröity Suomessa viime vuosina noin 500–600 kappaletta.

Professional, insured carers make sure your dog has a vacation as great as yours!

Pipsa Coton De Tulear
Luonne & Käyttäytyminen

Coton de tuléarit ovat luonteeltaan iloisia, valppaita, hauskoja ja lapsirakkaita. Ne sopeutuvat nopeasti ja ovat erittäin seurallisia. Ne ovat helposti koulutettavia ja oppivat nopeasti. Niillä on halu viihdyttää ihmistä, minkä vuoksi niitä kutsutaan usein koiramaailman klovneiksi. Coton de tuléarin kanssa voi harrastaa vaikka agilityä tai tokoa, mutta myös muita koiraharrastuksia.

17-6-19-4153.jpg

Hieman lisää tietoa

Coton de tulear on pieni ja pörröinen seurakoira, joka on kotoisin Madagaskarilta. Coton de tulear kuuluu bichon-ryhmään ja sen nimi tulee ranskan sanoista "coton" (puuvilla) ja "tuléar" (Madagaskarin kaupunki). Coton de tulear on iloinen ja älykäs koira, joka sopeutuu hyvin erilaisiin elinympäristöihin. Coton de tulear on myös ketterä ja kestävä harrastuskoira, joka nauttii temppujen opettelusta ja ihmisen seurasta. Coton de tulearin turkki on pehmeä ja puuvillamainen, ja se vaatii säännöllistä harjausta ja pesua pysyäkseen kauniina. Coton de tulear on yleisesti terve rotu, jonka keskimääräinen elinikä on yli 10 vuotta. Coton de tulear sopii hyvin perhekoiraksi, sillä se on ystävällinen ja sosiaalinen sekä ihmisiä että muita eläimiä kohtaan.

bottom of page